25. - 26. okt. 2024
Ønsker du å være med på å ta vare på gamle håndverk og tradisjoner? Er du opptatt av å kunne spise mat som er bedre for fordøyelsen? Er du opptatt av å leve så jordnært og naturlig som mulig - også i matveien?
Bli med på lærerike, smakfulle og hyggelige dager!
Bli med på lærerike, smakfulle og hyggelige dager!
Påmeldingsfrist: 11. oktober
Kurslokale: Framheim / Sømna Bygdetun, Vik.
Kurspris: 2 350,-
Inkludert i prisen er kursavgift, litt bakst du kan ta med hjem, smakebiter, kaffepauser og «egenprodusert» lunsj på lørdag.
Faktura sendes etter endt kurs.
Kurslokale: Framheim / Sømna Bygdetun, Vik.
Kurspris: 2 350,-
Inkludert i prisen er kursavgift, litt bakst du kan ta med hjem, smakebiter, kaffepauser og «egenprodusert» lunsj på lørdag.
Faktura sendes etter endt kurs.
Kursinnhold og programPraktisk innføring i baking med lokalt, økologisk mel av gamle kornsorter, samt teori om kornets egenskaper. Hovedfokus blir på baking av surdeigsbrød og brød med gjær og lang hevetid, men det blir også tid til å lage litt søt gjærbakst.
Urkorn er betegnelsen på gamle kornsorter som ikke har vært utsatt for moderne foredling, og som derfor har beholdt sine opprinnelige egenskaper. Urkorn har et stort genetisk mangfold, og kornets karakter vil variere med voksestedets geografi, jordsmonn og klima. Mel av urkorn har høyt næringsinnhold og mye smak og aroma. Det har bløtere gluten og mindre innhold av stivelse enn moderne sorter. Melet kan derfor være lettere å fordøye, men krever litt andre bakemetoder enn det moderne melet. Fredag 25. oktober kl. 17.00 – 21.00. Vi setter deiger og går igjennom litt teori. Deigene får overnatte i kjøleskap til dagen etter. Det blir også tid til en kaffepause med noe å bite i underveis. Lørdag 26. oktober kl. 10.00 – 15.00. Vi baker ut, hever og steker brød og boller, tar pauser med kaffe og spørsmål underveis, og avslutter med å smake på baksten. KurslærerJenny K. Domås, er 50 år, utdannet i skogbruk, men har de siste 8 årene drevet mest med gårds- og lakseturisme, samt håndverksbaking. Hun har deltatt på flere kurs med kjente håndverksbakere og hospitert i noen håndverksbakerier. De siste årene har hun også holdt en rekke bakekurs selv også. Jenny brenner for å formidle teknikker og kunnskap om gamle kornsorter spesielt, og om lokalprodusert mat generelt.
På Jørem ved Namsen dyrker Jenny og mannen hennes økologisk urkorn som svedjerug, emmer, spelt og domen-bygg. Kornet males skånsomt på en steinkvern, slik at mest mulig av vitaminer og mineraler forblir i melet. På gården er det et lite bakeri. Der forvandles melet til brød og søte fristelser. Kornet som ikke egner seg til baking, maltes og brukes til brygging av øl i gårdens bryggeri, eller gis til utegrisen som oppholder seg på gården i sommersesongen. Les mer på www.jorem.no MålgruppeAlle over 16 år som ønsker å lære å bake med surdeig og gamle kornsorter.
|
Bo og spise
Våre lokaler er i samme bygg som Sømna Kro & Gjestegård, hvor vi bestiller overnatting og måltider til en fordelaktig pris for våre kursdeltakere. Trenger du overnatting bestilles dette i samme skjema som kurspåmeldingen.
Vi har samme priser på enkelt- og dobbeltrom. Overnatting og måltider faktureres sammen med kursavgiften etter kursslutt. 1 døgn m/frokost: kr. 549,- pr. pers. 1 døgn m/full pensjon: kr. 971,- pr. pers. 2 døgn m/ full pensjon: kr. 1 660,- pr. pers. Bor du privat og kun ønsker å bestille enkeltmåltider har vi følgende priser: Lunsj: kr. 191,- pr. pers. Middag m/dessert: kr. 231,- pr. pers. |
Om Nordnorsk Pensjonistskole
Nordnorsk Pensjonistskole (NNPS) har over 35 års erfaring i å gi mennesker kunnskap, gode opplevelser og tilhørighet! Vi arrangerer kurs og reisekurs på tvers av alder og ulikheter. Våre lærere og forelesere har høy kompetanse. Hos oss står alltid læring, trygghet og trivsel i fokus!
Vi arrangerer kurs både lokalt og eksternt, slik som dette kurset. Kommer du til Sømna på kurs vil du møte ett eller flere av disse blide fjesene. Velkommen til oss! |